Važnost projektnih rokova u gradnji

Tehnologija je uvijek bila pokretačka snaga u građevinskoj industriji. Od izuma kotača do pojave 3D ispisa, nove tehnologije neprestano su revolucionirale način na koji se građevinski projekti upravljaju i isporučuju.

Dok mnogi ljudi misle da se tehnologija najbolje koristi tijekom faza projektiranja i inženjeringa projekta, moderna dostignuća igraju sve važniju ulogu u svim aspektima procesa izgradnje od planiranja prije izgradnje do izvedbe i isporuke projekta.

Međutim, građevinska industrija je notorno spora u usvajanju novih procesa, uglavnom zbog nedostatka razumijevanja i podrške pri implementaciji. Prema FMI Corpu, 13% radnih sati—ili oko 5 sati tjedno po osobi—troši se na traženje podataka i informacija o projektu, umjesto na dovršavanje zadataka povezanih s projektom.

Ove neučinkovitosti mogu se poboljšati modernim nadogradnjama. Nekoliko tehnologija u nastajanju može pomoći građevinskim tvrtkama da postignu veću učinkovitost i produktivnost u svojim projektima.

  • 3D printanje

3D ispis, poznat i kao aditivna proizvodnja, proces je stvaranja trodimenzionalnih objekata iz digitalne datoteke. Ova se tehnologija godinama koristi u raznim industrijama za izradu prototipa i proizvodnju proizvoda.

U građevinarstvu se 3D printanje koristi za izradu modela zgrada i drugih građevina u malom mjerilu. Ovi se modeli mogu koristiti za procjenu izvedivosti projekta, testiranje različitih dizajnerskih rješenja i prenošenje opće vizije projekta zainteresiranim stranama.

Nedavno je tehnologija 3D ispisa dovoljno napredovala da se može koristiti za stvaranje struktura u punoj veličini. Godine 2015. tim arhitekata upotrijebio je 3D ispis za izgradnju prve poslovne zgrade u svijetu s 3D ispisom u Dubaiju, koja je isprintana u samo 17 dana. Od tada je nekoliko drugih tvrtki slijedilo primjer i počelo istraživati ​​korištenje 3D ispisa za gradnju.

Iako 3D ispis ima ogroman potencijal za građevinsku industriju, on ima svoja ograničenja. Na primjer, ograničeni materijali i inženjerska kompatibilnost mogu biti glavno ograničenje za široku primjenu.

  • Virtualna stvarnost (VR)

Virtualna stvarnost (VR) računalno je generirana simulacija trodimenzionalne slike ili okoline s kojom se može komunicirati na naizgled stvaran način.

VR tehnologija se ranije koristila u raznim industrijama za obuku, obrazovanje i istraživanja. Sada se VR koristi u građevinarstvu za stvaranje potpuno imerzivnih modela zgrada i struktura. Koristeći VR, dionici mogu razgledati virtualni model predložene zgrade ili strukture kako bi detaljno procijenili vidike, završne materijale i druge aspekte dizajna.

VR se također može koristiti za sigurnosnu obuku. Na primjer, zaposlenici se mogu provesti kroz virtualni model gradilišta kako bi identificirali potencijalne opasnosti prije nego što uopće kroče na stvarno gradilište.

Ova je tehnologija još uvijek u ranoj fazi usvajanja u građevinskoj industriji, ali ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete i sigurnosti.

  • Prediktivna analitika

Prediktivna analitika koristi povijesne podatke i informacije povezane s projektom zajedno s algoritmima strojnog učenja kako bi pružila uvid u buduće ishode.

Tradicionalno, građevinski stručnjaci oslanjali su se na svoje iskustvo i intuiciju pri donošenju odluka. Međutim, s povećanjem složenosti građevinskih projekata, postoji potreba za više praćenja odluka temeljenih na podacima koje će pružiti poboljšanu točnost i omogućiti bolju raspodjelu resursa.

Prediktivna analitika može se koristiti u razne svrhe u gradnji, kao što je smanjenje troškova i smanjenje grešaka u gradnji ranim otkrivanjem potencijalnih problema. Moguće je koristiti povijesne podatke za prepoznavanje rizika i pojednostavljenje budućih projekata. Prediktivna analitika može pomoći građevinskim stručnjacima da donesu bolje odluke o radu, rasporedima i proračunima.

Možemo očekivati da ćemo vidjeti sve rašireniju upotrebu ove tehnologije kako se građevinskim tvrtkama bude više sviđalo korištenje strategija upravljanja poboljšanih umjetnom inteligencijom.

  • Informacijsko modeliranje zgrada (BIM)

Informacijsko modeliranje zgrada ili BIM proces je koji uključuje stvaranje i korištenje digitalnih modela za planiranje, projektiranje, izgradnju i upravljanje zgradama. Ova se tehnologija može koristiti u različite svrhe, kao što je otkrivanje sukoba, planiranje izgradnje i upravljanje objektima.

BIM pomaže u analizi troškova i poboljšava vidljivost u najranijim fazama projekta, što pomaže zainteresiranim stranama da razumiju implikacije izbora dizajna prije izgradnje. Na primjer, otkrivanje sukoba može se koristiti za prepoznavanje sukoba između različitih elemenata dizajna. Te se informacije zatim mogu koristiti za izmjene dizajna prije početka izgradnje, štedeći vrijeme i novac.

Iako sličan prediktivnoj analitici zbog svoje prirode vođene podacima, BIM je više fokusiran na sam proces izgradnje, dok se prediktivna analitika više koristi za upravljanje građevinskim projektima.

  • Umjetna inteligencija (AI)

Umjetna inteligencija (AI) uključuje korištenje računala za simulaciju ljudske inteligencije. Ova se tehnologija može koristiti u različite svrhe, kao što je prepoznavanje uzoraka, obrada prirodnog jezika i donošenje odluka.

U građevinarstvu AI ima različite primjene:

  • Sigurnost

Sigurnost je glavna briga u građevinarstvu, a AI se može koristiti za razvoj sigurnosnih protokola i praćenje usklađenosti. Osim toga, dronovi s AI-om mogu se koristiti za inspekcije mjesta, a strojevi s AI-jem mogu podizati velike terete.

Izgradnja je složen proces koji često uključuje koordinaciju između različitih strana. AI se može koristiti za pojednostavljenje komunikacije i suradnje između različitih timova.

  • Troškovi

AI se također može koristiti za predviđanje troškova i identificiranje područja na kojima se može uštedjeti novac. Na primjer, sustavi s omogućenom umjetnom inteligencijom mogu pomoći u procjeni praćenja materijala i veličine projekta.

Analizirajući podatke iz prošlih projekata, AI također može pomoći izvođačima da točnije licitiraju za buduće projekte.

  • Projektantski rad

U fazi projektiranja građevinskih projekata AI može generirati nove ideje i koncepte. Arhitekti i inženjeri mogu koristiti softver omogućen AI za izradu 3D modela potencijalnih dizajna.

AI također može generirati realistične simulacije kako će gotova zgrada izgledati i funkcionirati. Ove se simulacije mogu koristiti za testiranje različitih opcija dizajna prije početka izgradnje.

Softver za upravljanje gradnjom

Softver za upravljanje gradnjom još je jedna tehnologija u nastajanju na tom području. Postoje različite vrste softvera koji se koriste za planiranje, raspored i praćenje građevinskih projekata. Osim toga, softver za upravljanje izgradnjom može se koristiti za poboljšanje dokumentacije i komunikacije ili za upravljanje resursima radi boljeg ispunjavanja projektnih rokova. Može se integrirati s vašim postojećim softverom za računovodstvo, upravljanje projektima itd.