Prednosti izrade fasade

Zadnjih godina izrada fasade je česta i isplativa odluka na koju se odlučuje sve više vlasnika kuće. Dok se nekad takva fasada smatrala kao ekološka odluka, skupa investicija, danas je osnova pri obnovi i gradnji kuće. Koje su prednosti izrade fasade, saznajte u nastavku.

 

Vrijeme izrade fasade

U slučaju da gradite kuću, ovakva izolacija je jedna od zadnjih koraka pri gradnji kuće. Potpuno ju je moguće obaviti i tijekom obnove, no prilikom prve gradnje pazite da su dovršeni ostali veći radovi poput krovišta, limarskih radova, postavljanja prozora, itd. Ili ćete u protivnom morati naknadno uklanjati i oštetiti novu vanjsku fasadu kako biste ove radove završili. Prilikom izrade fasade obratite pozornost i na godišnje doba tj. vanjsku temperaturu zraka jer nije svaka temperatura prikladna za izradu fasade.

Materijali za fasadu

Najčešći i najefikasniji materijali za fasadu su stiropor i kamena vuna. Kamena vuna je poznata kao najbolji toplinski izolator, dok je stiropor jeftinija opcija, pa se mnogi upravo zbog tog razloga odlučuju za fasadu od stiropora. Kamena vuna je poznata i kao dobar zvučni izolator i idealan je protupožarni materijal. Izuzetno je izdržljiva. Minus je svakako cijena. Cijena izrade fasade od kamene vune je viša od stiropora obzirom da je u startu kamena vuna skuplja.

Prednosti izrade fasade

To je izdatak koji bi trebalo pametno te unaprijed osigurati u proračunu namijenjenom izgradnji ili obnovi kuće. No, isplativost fasade je uočljiva već u prvoj godini nakon njenog postavljanja, a cijela investicija je isplaćena u potpunosti nakon par godina. Računi za struju, najviše za grijanje i hlađenje prostora se smanjuju i do 50%. Dok se prostor grije optimalno zimi i ne gubi na toplini, tijekom ljeta izolacija će spriječiti pretjerano zagrijavanje kuće ili stana.

Kuće s fasadom podižu vrijednost i cijenu nekretnine te o njoj ovisi energetski razred koji će nekretnini biti dodijeljen.

Ponude i cijene

Izrada fasade je financijski izdatak, no jedan od najisplativijih pri gradnji ili obnovi kuće. Cijena ovisi o veličini objekta odnosno površini pročelja, materijalima od kojeg će biti izvedena fasada, dodatnim i pripremnim radovima koje treba obaviti prije njenog postavljanja, i o samoj cijeni izrade fasade.

U svakom slučaju, izrada fasade je jedna od najboljih odluka i koraka u gradnji kuće. Ovakva investicija će se višestruko vratiti.