Kako dronovi čine razliku na gradilištima

Ovih dana u vijestima čujemo mnogo o dronovima; kako se koriste za izviđanje bojnih polja, špijuniranje slavnih, pijani pilotiranje na travnjake Bijele kuće, itd. Toliko toga zapravo čujemo da se teško sjetiti da zapravo imaju nekontroverznu upotrebu. Uzmimo za primjer građevinsku industriju.

Neke velike građevinske tvrtke već su počele koristiti ove bespilotne leteće strojeve na raznim projektima. Među njima su AECOM, DPR, Becthel i francuska tvrtka Bouygues. Dronovi su nedvojbeno zabavni za gledanje i upravljanje, ali imaju li doista ikakvu praktičnu primjenu u našoj industriji?

Treba napomenuti da je u ovom trenutku, s obzirom na tehnološka ograničenja dronova (mogu učinkovito letjeti kratko vrijeme) i često udaljena gradilišta, njihova najbolja upotreba fotografija. Dronovi u građevinarstvu mogu biti vrlo korisni u prelasku potencijalnog gradilišta, snimajući više slika koje se mogu kombinirati u jedan veliki pogled iz zraka. Geodeti i inženjeri sada obično koriste satelitske fotografije za potrebe snimanja, ali fotografije snimljene dronom snimaju se u stvarnom vremenu. Nema potrebe čekati ažuriranja. Ove slike također mogu ići na web platforme, što znači da im mnogi zaposlenici i klijenti mogu imati pristup. Mogućnost daljinskog gledanja web-mjesta znači da je potrebno manje fizičkih putovanja do web-mjesta, čime se smanjuju troškovi. 

Ostale primjene ove fototehnologije građevinskih dronova su smanjenje zastoja na velikim projektima i uočavanje sigurnosnih i drugih problema na gradilištima. Uštedite vrijeme u smislu pripremnog rada, sastanaka, provođenja inspekcija i rješavanja problema prije nego što se dogode samo gledajući neke fotografije? To znači da tvrtke mogu brže preuzeti više projekata! Vrijeme je za kupnju dronova!

Ali prije nego što požurite na stranice za kupnju, morate razmotriti neke stvari. Dok se tipični dron za hobi trgovinu prodaje po cijeni od oko 100 dolara, tip koji bi se trebao koristiti na gradilištima u prosjeku je blizu 1000 dolara. Uzmite u obzir bežični prijenos podataka i mogućnost snimanja fotografija visoke rezolucije, a korisnici bi mogli dodati nekoliko tisuća dolara više na cijenu. 

Ali dok dronovi još nisu uobičajeni na licu mjesta, taj dan dolazi. Menadžeri i nadređeni trebali bi iskoristiti zatišje prije nadolazeće oluje dronova kako bi sada odlučili kako se ova tehnologija najbolje može iskoristiti za njihove potrebe.