Koji je najbolji krovni pokrov?

Krovni pokrov utječe na mnoge čimbenike povezane s izgradnjom kuće. Vrsta krovnog pokrova utječe kako će kuća izgledati, hoće li biti ugodno u potkrovlju, hoće li biti adekvatno zaštićena od vremenskih neprilika i gubitaka topline. Također, vrsta pokrova utječe na cijenu gradnje krova – neka rješenja su jeftinija, a neka skuplja. Najpopularnije vrste krovnih pokrova u našim krajevima su glineni crijep, betonski crijep, te limeni pokrov za krov. Saznajte njihove najvažnije karakteristike.

 

Glineni crijep

Glineni crijep je najčešće korišten krovni pokrov kad je u pitanju tradicionalna gradnja. Crijep je pločasti građevinski element namijenjen pokrivanju krovišta. Proizvodi se od prirodnih materijala (može se reciklirati), dugotrajan je i nudi brojne mogućnosti oblikovanja, a u današnje vrijeme može se naći i u raznim bojama koje nekoć nisu bile dostupne (bijela, antracit i sl.). Spada u teške pokrove, a takvi su pokrovi otporniji na vjetar, tuču, a imaju i bolju apsorpciju zvuka.

Preporučeni nagib krova za pokrivanje crijepom je 30º. Minimalan dozvoljeni nagib krovišta bez potkonstrukcije je 22°, a sa sekundarnom krovnom konstrukcijom je 17°. Postoje i dodatni krovni elementi koji osiguravaju uniformnost krovne plohe i cjelovitu funkcionalnost sustava (snjegobrani, odzračnici itd.). Kod obnove postojećih građevina, osobito kuća, često je nužno koristiti glineni crijep, kako bi se ispunili ambijentalni zahtjevi ako postoje. Glineni crijep u slučaju standardnih okolnosti ne zahtijeva posebno održavanje i ekološki je prihvatljiv. Većina proizvođača glinenog crijepa daje jamstveni rok do 30-50 godina.

Betonski crijep

Uz glineni, betonski crijep je najčešće korištena vrsta krovnog pokrova u našim krajevima. Prednost su velika preciznost mjera i lako polaganje, kao i završno bojanje po želji. Beton je osjetljiv na prisutnost kiselina u atmosferi, te ga je preporučljivo izbjegavati u područjima gdje ima kiselih kiša. Kao i glineni, betonski se crijep svrstava u teške pokrove, međutim jedinična težina mu je ponešto manja od glinenog (40-55 kg po m2), te je cijenom prihvatljiviji.

Kod betonskog crijepa uobičajeni rok na koji se daje jamstvo iznosi 30 godina, uz napomenu da je moguće je da dobro izveden i održavan pokrov od betonskog crijepa potraje i do 70 godina. Kao i glineni crijep, i betonski se kod uobičajenih nagiba (od 30° do 60°) postavlja na temeljnu konstrukciju krovišta (letve i kontra letve). Preporučeni nagib za pokrivanje betonskim crijepom je 30º, dok je minimalni nagib oko 22º s izvedenim sekundarnim krovom. Održavanje betonskog crijepa je jednostavnije nego glinenog.

Limeni pokrov

Limeni pokrov za krov dolazi u obliku crijepa i trapeza. Limeni pokrov u obliku crijepa omogućava spoj estetike tradicionalnog crijepa i prednosti limene krovne plohe. Limene obloge mogu se montirati s izolacijom ili bez nje. Pokrov je lagan i vrlo se lako montira, te ima dobra antikorozivna svojstva. Limeni pokrovi ne pucaju i ne propuštaju buku u slučaju padalina (ne škripe). Preporučeni minimalni nagib za pokrivanje limenim pločama u obliku crijepa je 15º. Lim je i do osam puta lakši od standardnog glinenog crijepa (težina mu je oko 6 kg/m2), tako da je moguće postići značajne uštede na potkonstrukciji krova.

Ovi se pokrovi koriste za nove stambene i poslovne zgrade, kao i za sanaciju dotrajalih postojećih krovišta pokrivenih vlakno-cementnim, salonitnim ili bitumenskim pločama. Limovi su uobičajeno (ako su pravilno postavljeni prema preporukama proizvođača i pravilima struke) vodootporni, sigurni u slučaju potresa, otporni na gorenje, a i mogu izdržati snažne udare vjetra. Većina proizvođača ove vrste pokrova daje jamstveni rok i do 30 godina.

Koji pokrov za krov odabrati?

Svaki od gore navedenih korvnih pokrova može biti trajno i čvrsto rješenje koje izvrsno djeluje na različitim krovnim konstrukcijama. Nagib, oblik i konstrukcija krova utječu na učinak krovnog pokrova. Stoga ni najbolji krovni materijal nije u stanju učinkovito zaštititi objekt ako nije primjeren vrsti krova. Odabir pravog krovnog pokrivača često je kompromis cijene, funkcionalnosti i estetike.

Od navedenih materijala je najefikasniji i najizdržljiviji glineni crijep. Međutim, prilično je skupo rješenje, jer je cijena glinenog crijepa veća od, primjerice, cijene betonskog crijepa. S druge strane, betonski crijep savršeno imitira glineni crijep. On je elegantno i jeftinije rješenje.