Izolacija potkrovlja mineralnom vunom

Kuća u kojoj možete biti sigurni i bezbrižno uživati u ugodnoj klimi bez razmišljanja o velikim računima san je svakog investitora. Većina kuća ima korisno potkrovlje ispod kosog krova pa je izolacija krova ključna za ugodno stanovanje u tom prostoru. Ispravna izolacija potkrovlja donosi višestruku udobnost koja je povezana s toplinom, dobrom akustikom i uštedama na računima za grijanje. Zimi kroz neizolirani krov odlazi iz kuće od 10 do čak 30% topline, a ljeti se crijep jako zagrijava pa je u potkrovlju izrazito vruće. Kako napraviti izolaciju potkrovlja, saznajte u nastavku.

 

Izolacija potkrovlja – izolacijski materijali

Izolacija potkrovlja započinje odabirom izolacijskog materijala. Na obiteljskim kućama najpopularniji su ventilirani kosi krovovi. Najčešće korišteni materijal za izolaciju unutarnje strane krova je mineralna (staklena) vuna u roli ili u obliku ploča. Zašto? Jer je lagana, elastična i ne stvara opterećenje na krovnu konstrukciji. Zahvaljujući visokoj elastičnosti, omogućuje jednostavno popunjavanje prostora između rogova (rožnika). Osim staklene vune za izolaciju krova se koristi i kamena vuna.

Obje vrste materijala karakteriziraju slični parametri – dobra toplinska i zvučna svojstva, vatrootpornost i vodoodbojnost te jednostavna ugradnje jer ne zahtijevaju specijalne alate i lako se režu na mjeru. Vuna je paropropusna i zahvaljujući tome ne zadržava vlagu i ne mijenja svojstva s protekom vremena.

Na što obratiti pozornost prilikom odabira vune? Potrebno je birati proizvode s najnižim koeficijentom toplinske vodljivosti (λ – lambda). Što je toplinska vodljivost niža vrijednost, to bolje izolacijski sloj zadržava toplinu, a to znači udobno potkrovlje i niže račune za grijanje.

Izolacija potkrovlja – debljina izolacijskog sloja

Da bi se postigla još veća učinkovitost izolacije, važno je koristiti dvoslojni sustav izolacije. Vunu je potrebno je ugraditi s velikom preciznošću kako bi se pravilno ispunile sve praznine u krovnoj konstrukciji. Potrebno je najprije izmjeriti razmak između rogova te izrezati vunu da bude šira 1-2 cm. Zahvaljujući tome vune neće kliziti između rogova. Prilikom rezanja vune potrebno je nositi rukavice i zaštitnu masku.

Preporučena debljina izolacijskog sloja je 25-30 cm. Prvim slojem vune popunjava se prostor između rogova čija je visina obično 14-18 cm. Drugi sloj vune postavlja se preko rogova kako bi se eliminirali toplinski mostovi na rogovima.

Parna brana

Jedan od posljednjih koraka tijekom izolacije krova je pravilno postavljanje sloja koji će spriječiti ulazak vodene pare iz grijanog prostora u izolaciju, a to je parna brana. Parna brana se postavlja ispred izolacijskog sloja i treba biti postavljena po cijeloj površini unutarnje strane krova. Precizno postavljanje folije također je važno. Parna brana se pričvršćuje klamericom na krovnu konstrukciju ili se lijepi dvostrano ljepljivom trakom na čeličnu potkonstrukciju. Na spojevima parne brane potrebno je napraviti preklop od barem 10 cm te zalijepiti trakom. Također je potrebno obratiti pozornost na brtvljenje zidnih spojeva kod zabatnih zidova, dimnjaka i dr.

Završetak gipsanim pločama

Nakon postave vune i folije, slijedi postava gipsanih ploča na potkonstrukciju. Potrebno je postaviti protupožarne ploče. Ploče se pričvršćuju vijcima na potkonstrukciju, isti kao u slučaju spuštenog stropa. Kako bi se izbjegle pukotine na spojevima gipsanih ploča, potrebno je koristiti mrežicu te bandažirati i silikonirati na spoju s tvrdim materijalom. Po završetku postave gipsanih ploča potrebno je podlogu pripremiti za bojanje.

Troškovi izolacije potkrovlja – isplati li se?

Toplinska izolacija potkrovlja je dugoročna investicija. Prednost nije samo u pružanju većeg komfora ukućanima (kuća zimi ne gubi toplinu i ne pregrijava se ljeti), već i niži računi za grijanje te sigurnost.

Cijena izolacije potkrovlja ovisi o površini krova, toplinskim svojstvima i debljini izolacijskog sloja te cijeni gipskartonskih radova.