Koju boju fasade odabrati?

Ako želite kući dati poseban izgled potrebno je odabrati pravu boju fasade. Ispravno odabrana boja fasade može sakriti nedostatke na kući, istaknuti njezine prednosti i naglasiti karakter uređenja okućnice. Budući da je fasada kuće njezin izlog, potrebno je detaljno isplanirati odabir boje. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam olakšati odabir prave boje za fasadu.

Odabir fasadne boje

Kod izrade fasade bijela boja predstavlja bezvremensko rješenje. Neutralna je i dobro se slaže sa svim bojama. Koristi se kao primarna boja, no može se kombinirati i s tamnim bojama za naglašavanje pojedinih elemenata kuće, recimo prozora. Glavni nedostatak je što se brzo zaprlja i treba je često obnavljati. Još jedna vrlo tipična boja za fasadu kuće je žuta. Ova boja je praktičnija od bijele jer se sporije prlja. Žuta boja čini kuću toplijom i savršeno se uklapa na fasadi prizemnica. Žuta fasada izgleda veselo i dobro se kombinira s većinom krovnih materijala. Prilikom odabira ove boje potrebno je obratiti pažnju na nijansu boje kako kuća ne bi izgledala pre upadljivo.

Kombinaciju smeđe i tamno bež boje često susrećemo na fasadama. Prirodne su boje, zahvaljujući čemu se dobro kombiniraju s obližnjim krajolikom. Smeđe i bež fasadne boje vrlo se često koriste kao komplementarne boje. Svjetlije nijanse su također prikladne za uporabu kao primarne boje fasade. Zelene boje na pročelju, ako se pojavljuju u pastelnim nijansama, dobro pristaju uz prirodni zeleni okoliš. Zelena boja dobro djeluje kao komplementarna boja posebice u kombinaciji s bež i smeđom bojom.

Siva pročelja kuća susreću se sve rjeđe, mada je u arhitekturi velikih stambenih zgrada dosta zastupljena. Siva boja je inače zahvalna jer se na njoj najmanje vidi prašina. Siva boja se vrlo dobro kombinira s većinom boja, a najčešće ju viđamo u kombinaciji s bijelom bojom. Nijanse plave boje ne susrećemo često pa ih treba koristiti s oprezom. Dobro će izgledati u kombinaciji s bijelom, sivom i bež bojom. Kuća s plavim zidovima, bijelom stolarijom i sivim krovom dat će dojam visoke elegancije.

Crna boja gotovo da se nikad ne koristi kao primarna boja fasade. Suviše je tamna i zatvara kuću. Brzo se zaprlja pa izgleda kao da je fasada izblijedila. Zahtijeva često obnavljanje. Vještom kombinacijom s osnovnom bijelom bojom može izgledati estetski ugodno za naglašavanje pojedinih detalja kuće.

Boja fasade i boja krova

Boja pročelja trebala bi se uskladiti s bojom ostalih elemenata kuće kao što su krovište, stolarija, prozorske klupčice, limarija. Prije nego što se odlučite za konačnu boju fasade kuće, vrijedi razmotriti boju krovnog pokrivača. Krovni pokrivači imaju slabiju paletu boja pa se boja pročelja u pravilu prilagođava boji krova, a ne obrnuto. Za tradicionalni crveni krov najbolji je odabir bijela, bež boja, nijanse žute. Općenito, crveni krov se dobro kombinira s toplim bojama. Slično je i sa smeđim krovom. Za tamne krovove (crni, antracit) gotovo da odgovaraju sve boje fasade. Idealno se kombiniraju s bijelom, sivom, svijetlim nijansama zelene ili plave boje. Izbjegavajte kombiniranje s previše zasićenim i tamnim nijansama fasadnih boja.

Boje fasade na susjednim kućama

Pri odabiru boje za fasadu, trebali bi gledati širu sliku odnosno okružnje u kojem se nalazi vaša kuća. S obzirom na to da kuća postaje dio okruženja, treba razmotriti koje boje fasada dominiraju u vašem susjedstvu i to uzeti u obzir pri odabiru boje. Boja fasade trebala bi trajati 10-15 godina, pa i više, zato primjerice ne možemo dozvoliti da u okruženju kuća sa žutim i pastelnim fasadama, izaberemo za fasadu neku tamnu ili kričavu boju. Odudarat će od okoline i s vremenom će postati dosadna.

Svijetle ili tamne boje za fasadu?

Pri odabiru boje fasade važno je znati da na njen izgled utječe nekoliko čimbenika. Prvi je površine pročelja, a zatim svjetlost. Boja će drugačije izgledati na manjoj površini zida nego na većoj, jednako tako na dijelu fasade koja je na sunčanoj strani od one u sjeni. Boje za fasadu se u osnovi dijele na tamne i svijetle. Kao i u slučaju dizajna interijera, vrijedi pravilo da svijetle boje daju dojam optičkog uvećanja, kuća će se učiniti većom, nego jest u stvarnosti. Svijetle boje mogu se koristiti kako na cijeloj fasadi, tako i za isticanje specifičnih detalja. Svijetle boje otkrivaju i optički povećavaju kuću, tamne ih prikrivaju i čine da izgledaju manje.  U praksi se investitori manje odlučuju za tamnije boje fasade. Tamnije nijanse najbolje djeluju na ulazu u kuću, stupovima i balkonima.

Utjecaj vanjske temperature na boju fasade

Temperatura zraka i niska i visoka uzrokuju toplinski stres u žbuci. U području naše klime fasade se zimi mogu ohladiti na -30 stupnjeva, dok se ljeti zagrijavaju do +80. Boje fasade igraju značajnu ulogu u nastanku naprezanja završne žbuke. Postoje boje koje reflektiraju sunčevu svjetlost i one koje ju apsorbiraju, tako da se govori o koeficijentu refleksije svjetlosti. Ljeti se boje na fasadama ponašaju isto kao na našoj odjeći, bijela i što svjetlija odjeća odbija svjetlost, dok je crna i tamnija privlači. Koeficijent bijele boje je 100%, što znači potpunu refleksiju, nasuprot crnoj boji, čije je koeficijent 0%, što znači potpunu apsorpciju. Tamnije boje intenzivnije se zagrijavaju. Takve toplinske promjene uzrokuju naprezanja koja mogu rezultirati oštećenjem žbuke.

Kombiniranje boja za fasadu

Iako stručnjaci dozvoljavaju da se kod izrade fasada mogu upotrijebiti do najviše tri komplementarne boje, većina vlasnika će se odlučiti samo za jednu. Oni, kojima se jedna boja čini monotonom, odlučit će se na kombinaciju boja i to za naglašavanje dekorativnih elemenata i arhitektonskih detalja. Univerzalno pravilo je uz odabranu boju koristi nijanse izvedene iz nje ili bijela boja. Kako bi mogli donijeti ispravnu odluku o željenoj nijansi boje, najbolje je pogledati ton kartu od proizvođača od kojeg kupujete boju te provjeriti koje se boje najbolje slažu.

Obojite fasadu kuće na internetu

Kod nedoumice oko odabira boje za fasadu možete si pomoći putem interneta. Mnogi proizvođači fasadnih boja nude na svojoj web stranici aplikaciju, dakle programe u koje možete prenijeti sliku svoje kuće, a zatim jednostavno u širokoj paleti boja pronaći onu koja vam najviše odgovara.