Nove tehnologije štede vrijeme na gradilištima

“Vrijeme je novac”, a ova stara izreka svakako vrijedi i na gradilištima. Što se brže posao može obaviti, brže se tvrtke mogu prebaciti na druge projekte. I naravno, ako neki aspekt projekta nije učinjen ispravno, gubi se vrijeme i novac na ispravke. Mnogo je razloga zašto je vrijeme važno na gradilištu, a sada nove tehnologije mogu pomoći građevinskim tvrtkama da to vrijeme iskoriste na najbolji način.

Na tržištu postoji sve veći broj softverskih aplikacija koje su dizajnirane posebno za građevinsku industriju. U prošlosti se mnogo vremena gubilo tako što su se voditelji projekata i nadzornici gradilišta morali seliti između ureda tvrtke, prikolica na gradilištu i drugih lokacija kako bi pregledali i odobrili papirologiju, ispunili izvješća ili popise za provjeru. Čak i kad su računala bila na licu mjesta, problemi s napajanjem i tehnologijom nisu bili neuobičajeni. Ali kao što studija gotovo 80% svih građevinskih radnika sada na sebi nosi osobna računala spremna za internet u obliku pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja. Ovi novi uređaji spremni su za aplikacije i mogu služiti kao mobilni uredi, što znači da upravitelji mogu provoditi cijele dane na lokaciji, bez gubitka produktivnosti tijekom putovanja. Mnoge od ovih aplikacija također omogućuju zajedničko dijeljenje informacija u stvarnom vremenu. To znači da se sastanci i pregledi mogu održavati bez da druge strane moraju putovati na mjesto.

Uzmimo za primjer Eurobildovu aplikaciju za dnevno izvješćivanje. Njeno korištenje može uštedjeti do devedeset minuta dnevno. Ova aplikacija za dnevni zapisnik, koja radi na mnogo različitih vrsta pametnih telefona, može izdavati podsjetnike kako bi se osiguralo da se izvješća podnose na vrijeme. Izvješća se sinkroniziraju u stvarnom vremenu, što omogućuje suradnju s osobama koje trenutno nisu na radilištu i omogućuje brži pregled izvješća.

A uz Eurobild, sada postoje aplikacije specifične za konstrukciju koje mogu:

  • dopustiti pregled zahtjeva za ponude, ugovora i izmjena
  • donesite tlocrte i planove mjesta za gledanje
  • kreirati narudžbenice
  • zakazivati sastanke i mijenjati plaće
  • izraditi popise zaliha i pratiti inventar
  • napraviti izračune, izračunati težine i uzeti mjere
  • pratiti i dodijeliti korištenje vozila, što je praksa za koju se već pokazalo da štedi do 20% troškova goriva
  • dobiti informacije o vremenskim prilikama kao i dobiti druge informacije korisne za rad na gradilištu poput građevinskih propisa i propisa o zaštiti okoliša

Nažalost, zbog tradicionalnog otpora industrije prema tehnologiji, ne iskorištavaju sve građevinske tvrtke prednosti ovih aplikacija kao što bi mogle. Stručnjaci iz industrije nadaju se da će se to promijeniti jer najnovija tehnologija u građevinarstvu pomaže u stvaranju produktivnije, učinkovitije i sigurnije industrije.