Pametni dom – prednosti, princip rada, troškovi

Pametni dom ili pametna kuća – vjerojatno ste čuli za ovu frazu, ali pitate se što je to? Kako svoj dom možete učiniti tehnološki pametnim i koje su prednosti? Koji uređaji čine pametni dom i kako to sve funkcionira? U nastavku saznajte odgovore na najvažnija pitanja o ovoj temi.

 

Pametni dom – što je to?

Pametni dom predstavlja praktično i ekonomično rješenje koje naše kuće i stanove pretvara u visoko sofisticirano okruženje. Zahvaljujući tom rješenju, naš dom postaje udobniji, sigurniji i štedljiviji.

Pametni dom se sastoji od niza pametnih uređaja, koji su preko centralnog upravljačkog sustava povezani u integrirani sustav. Na centralni upravljački sustav mogu se povezati: rasvjetna tijela, utičnice, kućanski aparati (poput robotskog usisavača ili perilice rublja), klima uređaji, grijanje, ventilacija, automatske rolete, tv i audio sustavi, brave, prekidači, nadzorne kamere, alarmi, garažna vrata i slično. Upravljanje sa svima njima pomoću računala ili pametnog telefona, od kuće ili čak s udaljene lokacije. Nužno je da u kući postoji telekomunikacijska/mrežna infrastruktura preko koje je centralni sustav povezan s vanjskim svijetom.

Osnovni element sustava je centralna jedinica koja se nadograđuje perifernim uređajima. Neka bazna rješenja dostupna na tržištu uglavnom nude pametnu utičnicu, nadzorne kamere i senzor pokreta, te senzor mikroklime. S takvim osnovnim paketom možemo primjerice biti obaviješteni ako slučajno dođe do provale. Možemo i na zaslonu mobitela daljinski provjeravati što kamera snima ili daljinski upravljati klima uređajem, što znači da možemo namjestiti temperaturu koju želimo da nas dočeka doma na povratku s posla. Možemo namjestiti robotski usisavač da svakodnevno usisava dok smo na poslu ili namjestiti perilicu da pere u razdobljima kada je struja jeftinija. Tako štedimo energiju, povećavamo sigurnost doma, a najviše udobnost.

 

Kako funkcionira?

Za potpuno funkcioniranje sustava neophodna je internet veza, bez koje nije moguće ostvariti 100% iskoristivost sustava i perifernih uređaja. Možemo imati i glasovno upravljanje uređajima, pa tako paliti i gasiti svjetla, puštati glazbu ili dizati i spuštati rolete bez da napustimo kauč.

Vodeće svjetske tvrtke poput Google-a i Amazona razvijaju svoje pametne sustave, koji su cijenom sve prihvatljiviji i laki su za korištenje. Za upravljanje njima nije potrebno nikakvo osobito tehničko znanje. Ikea, primjerice, u svojoj ponudi također ima „Smart home“ program koji se sastoji od smart uređaja i mobilne aplikacije s kojima se zatim jednostavno upravlja pametnom rasvjetom, zvučnicima i električnim roletama. Sve navedeno ide u prilog tomu da će pametni domovi postati uobičajena stvar.

Kada planirati pametni dom?

Pametan dom najbolje je planirati još u fazi gradnje. Na taj način možemo predvidjeti optimalne pozicije sve potrebne opreme i radova ovisno za koji pametni sustav se odlučimo. Tada možemo predvidjeti ugradnju pametnih prekidača i utičnica koji nam poslije daju veću fleksibilnost u automatizaciji. Možemo eliminirati i građevinske barijere za korištenje primjerice robotskih usisavača opremanjem stambenog prostora namještajem koji je ili na podu ili dovoljno povišen (npr. kuhinja na nogicama) kako bi se usisavač mogao podvući pod njih.

Možemo na vrijeme ugraditi nadzorne kamere, senzore i električne brave i rolete. Sve navedeno je naravno moguće i naknadno ugrađivati, ali je svakako jednostavnije ugraditi ih prije izvođenja završnih obrtničkih radova. U svakom slučaju, pametni domovi nisu nužnost, ali s obzirom da današnji sve užurbaniji načni života predstavljaju praktična i često vremenski štedljiva rješenja, omogućavajući pri tome korisniku više vremena za važnije stvari, a nude i određenu dozu zabave pri korištenju.

Koji sustav pametnog doma odabrati?

Sustavi pametne kuće dijele se na:

  • Žičane – najpouzdaniji sustav zbog same prirode kabelskog spajanja, rješenja su već dugo na tržištu te su samim time i dovoljno razvijena
  • Bežične – kontrolira se putem Wi-Fi-ja, Bluetooth-a itd.

Izbor određene instalacije ovisi o tipu građevine u kojoj će se koristiti i u kojoj mjeri želimo da naš dom bude pametan. Ako tek gradite vaš dom, pametnu instalaciju najbolje je izvesti postavom kabela unutar zidova, raspoređujući ih na unaprijed planirana mjesta. Najpopularniji žičani sustav na tržištu je poznat pod nazivom KNX (sustav koji koristi KNX protokol/standard). Najveća prednost u odnosu na druge “smart home” sustave je što iza KNX standarda stoji grupa vodećih tvrtki-proizvođača opreme u poljima upravljanja stambenim i poslovnim objektima. KNX Association je grupa koja trenutno ima više od 200 članova, koje kroz razvoj KNX instalacije promoviraju i jedini otvoreni standard za upravljanje stambenim i poslovnim objektima u svijetu.

Na tržištu postoje i drugi tzv. žičani sustavi, ali su vezani za pojedinog dobavljača (zatvoreni sustavi). Zatvoreni sustavi ne mogu se nadograđivati uređajima drugih proizvođača.

Bežična instalacija je najbolje rješenje za već izgrađene kuće i stanove. Ne zahtijeva prethodno rušenje zidova ili naknadno skrivanje električne instalacije (maske, spušteni stropovi i sl.). Bežični sustav možete mijenjati kako želite. Ako vam primjerice kamera ne daje 100% vidljivosti, samo je premjestite na drugo mjesto. Bežični sustavi su mobilni, što je posebno važno ako ste unajmili stan jer ćete ga moći ponijeti sa sobom prilikom selidbe. U odnosu na žičanu instalaciju, glavni je nedostatak ovisnost rada sustava o Wi-Fi i radio signalu.

Koliko košta pametni dom?

Postoje li jeftine pametne kuće? Ako u ovoj fazi razmišljate da su “Smart home” sustavi skupi, možemo vas razuvjeriti. Naime, početni bežični “Smart home” sustav možete kupiti po povoljnim cijenama.

Kod žičanih sustava treba ipak računati na veće troškove koji uključuju postavu električne instalacije i trošak nabave opreme. Prosječni sustavi koji omogućuju povezivanje više uređaja koštaju od 40.000 kn. Naravno, na tržištu postoje i puno skuplje ponude. Prije donošenja konačne odluke o odabiru sustava pametne kuće, svakako treba upoznati potrebe kućanstva.