Važnost projektnih rokova u gradnji

Planiranje vremenskog rasporeda jedan je od najsloženijih zadataka u početnoj fazi svakog građevinskog projekta. Voditelji projekata moraju uzeti u obzir dostupnost radne snage, opskrbu materijalom, iznajmljivanje opreme, vremensku prognozu i bezbroj drugih čimbenika prilikom izrade rasporeda rada.

U našoj industriji rokovi nisu samo datumski raspon između početka i kraja projekta. Planovi su detaljno razrađeni, podijeljeni u faze ili dijelove projekta, pri čemu svaka faza uključuje svoje zadatke s definiranim rokovima. Budući da rokovi utječu na proračun projekta, zapošljavanje i druge važne odluke, oni moraju biti stručno koordinirani.

Da biste isplanirali uspješan raspored, također morate temeljito razumjeti faktore rizika projekta.

Čimbenici koji mogu utjecati na rokove izgradnje

Iako možda imate dobru predodžbu o sposobnostima svog tima, širok raspon potencijalnih varijabli može utjecati na to koliko je vremena potrebno za dovršetak radova na građevinskom projektu. Iskusni voditelji projekata uzimaju u obzir sljedeće:

  • Veličina projekta

Općenito je lakše planirati vremenski raspored manjeg projekta nego većeg. Projekti velikih razmjera sastoje se od više pokretnih dijelova, potrebno im je više vremena da se dovrše i zahtijevaju veći broj radnika, što znači više mogućnosti za pogreške ili pogrešnu komunikaciju.

Prilikom postavljanja rasporeda za složeni projekt koji će se odvijati tijekom nekoliko mjeseci ili duže, voditelji projekta možda će htjeti ostaviti “prostor za pomicanje” ili dodatnu podlogu kako bi uzeli u obzir nepredvidiva kašnjenja.

Kada planiraju manji, kratkoročni posao koji se može završiti prilično brzo, mogu odlučiti postaviti agresivnije rokove.

  • Dostupnost radne snage i materijala

U poslovnom svijetu nakon pandemije, kašnjenja u opskrbnom lancu te nedostatak radne snage i materijala uobičajeni su izazovi u nekoliko industrija, uključujući građevinu. Izvođači se ne mogu oslanjati na dobavljače koji će isporučivati materijale s istom dosljednošću koju su imali u prošlosti i ne mogu očekivati da će brzo pronaći i zaposliti kvalificiranu radnu snagu na današnjem iznimno konkurentnom tržištu rada.

Voditelji projekta trebali bi istražiti trenutnu dostupnost radnika, opreme i materijala prije određivanja vremenskog rasporeda projekta.

  • Vrsta konstrukcije

Je li ovaj projekt koji planirate sličan radu koji je vaš tim dovršio u prošlosti? Hoće li se konstrukcija temeljiti na dizajnu s kojim je vaš tim upoznat? Ako je odgovor potvrdan, voditelj projekta može s određenom pouzdanošću isplanirati kratki rok koristeći podatke o produktivnosti s prethodnih poslova.

Međutim, ako se projekt koji poduzimate temelji na prilagođenom dizajnu ili koristi nepoznate materijale, važno je uzeti u obzir prirodnu krivulju učenja u rasporedu rada.

  • Vrijeme

Vrijeme može biti nepredvidljivo iz dana u dan kada planirate projekt unaprijed, ali uz malo istraživanja možete donijeti informirane odluke o rasporedu na temelju vrste vremena koje se očekuje za doba godine u području u kojem se projekt izvodi.

Pregledavajući povijesne podatke i imajući na umu potencijalne vremenske prilike, voditelji projekta mogu objasniti kašnjenja zbog potencijalnih oluja, snijega i drugih opasnih radnih uvjeta.

  • Pravne prepreke

Pravne obveze poput ishođenja dozvola ili provođenja građevinskih inspekcija zahtijevaju vrijeme i predstavljaju rizik kašnjenja. Kad god su uključene vanjske organizacije — poput državnih odjela — građevinske tvrtke ne mogu jamčiti da će proces teći glatko.

Rasporedi moraju sadržavati vrijeme potrebno za ispunjavanje svih zakonskih zahtjeva. Voditelji projekata trebali bi razmotriti potencijalne prepreke i raditi na njihovom ranom rješavanju ili ugraditi dodatno vrijeme u raspored kako bi se prilagodili pravnim poslovima.

Strategije za izbjegavanje kašnjenja projekta

Naravno, čak i uz pažljivo planiranje i upravljanje, rokovi izgradnje ipak mogu biti propušteni zbog nepredvidivih okolnosti. Međutim, postoji nekoliko strategija koje možete koristiti za smanjenje rizika od kašnjenja i brzi oporavak u slučaju neizbježnog problema.

  • Održavajte učinkovitu komunikaciju

Najvažniji način za smanjenje rizika je prakticiranje jasne, dosljedne komunikacije. Prema studiji vodeće europske konzultantske tvrtke, gotovo polovica prerada koje obavljaju građevinske tvrtke je posljedica komunikacijskih pogrešaka.

Pogrešna komunikacija i općenito nedostatak komunikacije uzrokuju kašnjenja, jer kada su izvođači zbunjeni, pogrešno informirani ili nesvjesni, događaju se nezgode i pogreške u izgradnji. Možda je došlo do promjene dizajna u zadnji čas, ali pravi podizvođači nisu čuli za to sve dok nisu završili zadatak na temelju izvornog plana. Sada je potrebna prerada. Ili je možda zadatak za određeni tjedan otkazan na licu mjesta zbog nadolazeće snježne oluje, ali budući da poruka nije pravilno prenesena uredu, voditelj projekta pretpostavlja da se rad nastavio prema planu i ne dijeli promjenu rasporeda s klijentom, što je rezultiralo sporom.

Što je projekt veći, dionicima može biti teže komunicirati. Korištenje digitalnih alata može vam pomoći da učinkovito upravljate komunikacijom između svih članova projekta i uredskih timova. Na primjer, digitalno izvješćivanje koje koristi mobilno snimanje podataka pomaže terenskim ekipama da prikupe informacije s gradilišta na standardiziran način i mogu ih trenutno podijeliti s uredom putem pohrane u oblaku. A namjenski sustav za razmjenu poruka koji vam omogućuje stvaranje niti posvećenih projektu i slanje push obavijesti svim uključenim zaposlenicima pomaže osigurati da se važne najave distribuiraju od vrha prema dolje na pouzdan način.

  • Pratite napredak

Pomno praćenje napretka i produktivnosti još je jedan izvrstan način za sprječavanje kašnjenja. Koristeći digitalno rješenje za praćenje građevinske proizvodnje, voditelji projekata stječu uvide u stvarnom vremenu u ono što se događa s projektom svaki dan i mogu biti prilagodljiviji i osjetljiviji ako su potrebne promjene. Možete pratiti napredak na svakom zadatku, fazi ili cijelom projektu, kao i pratiti korištenje materijala.

Slično tome, digitalne kartice radnog vremena pomažu menadžerima da razumiju kako se svaki dan troši radno vrijeme. Zaposlenici prate šifre vremena do troškova kako ih definiraju dionici projekta, dajući jasnu vidljivost količine vremena potrebnog za dovršetak određenog zadatka. Pomoću ovih informacija možete napraviti manje prilagodbe rasporeda u hodu ili planirati točnije vremenske rokove za buduće projekte.

  • Uspostavite jasne sigurnosne protokole

Nesreće na gradilištima dovode do kašnjenja dok građevinske ekipe rade na rješavanju problema koji su ih uzrokovali i popravljanju štete. Uvođenjem i provođenjem standardnih sigurnosnih protokola, građevinske tvrtke mogu spriječiti nesreće i smanjiti rizik od ozljeda, pomažući u održavanju sigurnosti radnika i poštivanju rasporeda.

Razgovori o alatima i programi obuke izvrstan su način za utvrđivanje i prenošenje sigurnosnih smjernica. Ovi povremeni podsjetnici o najboljim praksama drže sigurnost na prvom mjestu terenskih ekipa dok rade na projektu.

Također je važno redovito pratiti sigurnost. Službenik za sigurnost ili druga zainteresirana strana trebali bi se često javljati na licu mjesta, gdje mogu identificirati potencijalne probleme i dati odgovarajuće upute timu da ih ispravi.

  • Praćenje opreme

Znajući gdje se na licu mjesta nalaze vaši strojevi u vlasništvu i unajmljenim strojevima i znajući koriste li ih trenutno ili ne, možete spriječiti kašnjenja uzrokovana pretjerano ili nedovoljno iskorištenom opremom.

Koordiniranje korištenja opreme olakšano je digitalnim alatima za praćenje, koji jasno pokazuju kada i gdje se oprema nalazi u bilo kojem trenutku, kao i ističu zahtjeve održavanja. To menadžerima omogućuje da iskoriste vrijeme zastoja i izbjegnu planiranje zadataka kada pravi alati nisu dostupni.

Povijesni podaci = Bolji vremenski okviri

Što više znate o načinu na koji radite, to će vaši predviđeni rokovi biti bolji i točniji. Rakenov digitalni softver za upravljanje gradnjom čini analizu povijesnih podataka jednostavnom, zahvaljujući našem intuitivnom sučelju i mogućnostima prikupljanja podataka jednostavnim za korištenje. Zakažite svoj demo već danas.